THOUSANDS OF FREE BLOGGER TEMPLATES
HUBUNGI
0199014774
adlynnanggoras@yahoo.com

JUMLAH KUNJUNGAN

Sunday, May 2, 2010

SONGKET TENUN


YANG ATAS 2 - RM480


YANG BAWAH - RM380


SEBELUM TERLUPA.. NI NAK MEMPROMOTE SONGKET TENUN ASLI DARI TERENGGANU..KALO2 LAH KORANG NK BLI WAT PAKAI TIME RAYE NANTI...HEHEHE WALAUPON RAYE LAMBAT LG..
KALO2 NKWAT HANTARAN OR NK PAKAI WAT KAWENNN KERR...BOLELAA JUGAK.. N NIH SEDIKIT INFO TENTANG SONGKET:

(-sesiapa yg berminat dgn songket2 nih bolelah contact saya segera ye...n kalo nk tgok byk lagi songket2 sila la lawat - http://songkettenun.blogspot.com/

Songket merupakan sejenis kain yang biasanya ditenun tangan, dan mempunyai corak rumit benang emas atau perak. Perkataan songket bermaksud membawa keluar atau menarik benang daripada kain atau menenun menggunakan benang emas dan perak.

Dari segi sejarah, ia hanya dipakai golongan bangsawan - keluarga kerabat diraja dan orang besar negeri. Kehalusan tenunan dan kerumitan motif corak songket ketika itu menggambarkan pangkat dan kedudukan tinggi seseorang pembesar. Ia telah terkenal di Malaysia dan Indonesia sejak abad ke-13 yang lampau.

Songket punya nilai sejarah yang tinggi sebagai fabrik warisan agung. Selain mengangkat martabat si pemakai, motif dan warna tenunan songket melambangkan kedudukan seseorang.

0 comments: